Гості з Дніпра

 Гості з Дніпра
     Чернівці помалу, без зайвого шуму, але досить впевнено завойовують собі авторитет міста для інтелектуальних туристів.
  Таким прикладом цілком може послужити приїзд великої групи дітей з Дніпра. Це учні з приватної школи «Політ», в якій дітей навчають активно думати, навчатися, самостійно приймати рішення і нести за них відповідальність, відкривати навколишній світ і готуватися до дорослого життя. Тут дітям дають можливість розкривати свої таланти, своє призначення і втілювати їх на практиці. Працюють школи лідерства, молодих фінансистів, театрального мистецтва та школа журналістики. Аби теоретичні знання підтвердити на практиці, дітей везуть в різні куточки України, різні міста відкривати навколишній світ. Цього разу вибір припав на Чернівці. Перед тим як їхати, діти самостійно і дуже ретельно вивили історію, культуру, життя нашого міста. А так як вони ще і студіюють школу журналістики, то кожен з них підготовив щонайменше 20-30 запитань із життя нашого міста. І то були дуже не прості запитання, далеко не дитячі, які потвердили, що діти таки вміють мислити.
 
   Вони разом з вихователями перебували в Чернівцях п’ять днів і в них був дуже щільно продуманий графік перебування в нашому місті, аби намарно не витрати жодної хвильки.
 
І тому, коли діти почули, що в Чернівцях діє унікальна, Муніципальна бібліотека ім. А.Добрянського, єдина в Україні, то одразу скорегували свої плани і відвідали її.
 
  Книга в цій школі на самому почесному місці, власне саме через книгу і вчать дітей всіх премудростей. А все тому, що їхня директор сама дуже багато читає, більше двохсот книг в рік, діти про це знають, цінують роль книги і самі читають багато і різної вартісної літератури.
 
Тому, коли вони переступили поріг бібліотеки, то були вражені і життям та діяльністю Анатолія Добрянського і Петера Деманта, і тими книгами, які вони зібрали, читали і тепер вони служать всім освіченим чернівчанам і гостям нашого міста. А так, як для них книга є цілковито необхідною, то вони одразу почали дуже професійно і зацікавлено знайомитись з фондами бібліотеки, новими надходженнями. В меморіальній кімнаті із захватом і хвилюванням тримали в руках книги, які вийшли ще в ХІХ – початку ХХ століття, які тут знаходяться. Виявилось, що вони не часто тримають в руках такі видання. А так, як ці діти вивчають різні іноземні мови, то вони із захопленням вивчали книги німецькою і французькими мовами.
 
В подарунок бібліотеці принесли книгу Михайла Казініка «Таємниці геніїв». Це філософсько-культурні роздуми про «сприйняття тієї космічної енергії, яка породила Баха і Шекспіра, Моцарта і…кожного з нас», яка вийшла в Дніпрі.
 
   А своє враження від перебування в нашому місті висловив один хлопчик, який сказав, що коли їхали в Чернівці, то його дідусь сказав, що вони там будуть дивитись стільки днів, там немає нічого цікавого. А він йому тепер відповість, що дідусь був неправий. Сюди вартує ще приїхати, бо не встигли ще все побачити в цьому унікальному місті, яким є Чернівці.