НОВІ НАДХОДЖЕННЯ

 
 Муніципальна бібліотека ім. А. Добрянського вже традиційно час від часу запрошує своїх читачів помандрувати з книгозбірнею сторінками нових видань. Цього разу до подорожі в країну дитячої книги запрошуємо найменших її відвідувачів. Адже Муніципальна книгозбірня поповнилась цікавими дитячими книжечками, які малюкам відкриють казковий світ з чарівними реальними персонажами, котрі спонукатимуть юних читачів задуматись над своїми вчинками, стосунками між людьми та над різними явищами природи.  
 
Ервін Мозер. Манюній. Велика книжка про маленького слоника / Пер. з нім. Н.Ваховська. – Чернівці: Чорні вівці, 2017.
Ервін Мозер (Erwin Moser) – авcтрійський письменник, автор дитячих ілюстрованих книжок, лауреат численних премій у сфері дитячої літератури.«Манюній. Велика книжка про маленького слоника» розповідає про пригоди слоника, який загубився і шукає свою сім"ю. Мандруючи, маленьке і безмежно чарівне, зворушливе слоненя відкриває для себе дуже великий світ, зустрічає нових друзів. Тут ви прочитаєте, що слоників хобот може бути як равликова черепашка; що фарби рятують від суму; що пан і пані Свинка люб’язно приймають у гості мишеня, левика та орла; що ведмідь майструє дуже гарні санчата і возить на них; що мишачий зубик приносить щастя. Ця книга захоплює своєю добротою, зворушливістю, дотепністю. Збірка чудова, читається легко, пригоди цікаві, зворушливі і наповнені любов'ю. Особливість видання в тому, що про найважливіше у житті кожного з нас – любов, дружбу, взаємодопомогу – Ервін Мозер оповідає простими словами (що зовсім непросто) і живими малюнками.
  
 
Таня Стус. Їжак Вільгельм / Ілюстрації Анни Сарвіри. – Харків: Віват, 2016. – 32 с. – (Серія «Маленьке диво»).

Дитяча книжка «Їжак Вільгельм» – це історія про їжачка, який шукає, з чого починається світло і про те, як йому допомагають у цьому. Тобто про те, що цікавить чи не всіх дітей: чому є темрява і куди ховається Сонце. Це спроба показати батькам, якими важливими для дітей є свобода самовираження та спонукання до віри у свої сили. Важливо не перешкоджати дитячим мріям, потребам і схильностям, і як не варто до чогось аж дуже наполегливо дитину спонукати.
Це меланхолійна історія про мрію, дружбу, покликання, віру в свій успіх. Якщо про щось мрієш, це обов’язково здійсниться і, якщо ітимеш за її покликом, тобі відкриватимуться всі шляхи. А також знайдуться ті, хто повірить у тебе й допоможе. Головне – залишатися собою. Дитяча книжка, сповнена символізму, глибоких метафор та культурних референцій потребує вдумливого читання разом з дорослими.
 
  
Карпа І. День усіх білок / Ірена Карпа. – Чернівці : Чорні вівці, 2017. – 96 с.

«День усіх білок» – це розповідь про те, що насправді є цінним у житті та як важливо вміти боротися за свої права, незалежно від того, хто ти: дорослий, дитина чи лісове звірятко. Книжка сповнена пригод і гумору, карколомних поворотів і складних ситуацій, з яких хоробро виплутуються наші герої: білки і собаки, сови і кроти, лісники і бандити.
Вона вчить дітей не бути затурканими, а йти до своєї мети, вірити у дружбу, цінувати свободу, боротися за свої права. Вона і про білок, і про ліс, і про Україну, і про відчайдухів-ідеалістів, задерикуватих моторних звірят, які, наперекір всім злим і жадібним, не боять
ся жити, бігати, рятувати.Читаючи цю книжку, Ви не зможете відірватися від сюжету до останньої сторінки. Видання розраховане на дітей молодшого, середнього і старшого шкільного віку та їхніх батьків.
  

 Вернер Ґольцварт, Вольф Ерльбрух. Про малого крота, який хотів дізнатися, хто наклав йому на голову / Пер. з нім. О. Григоренко. – Чернівці: Чорні Вівці, 2017.

Її авторами є письменник Вернер Ґольцварт та ілюстратор Вольф Ерльбрух. Останній, до речі, став цьогорічним лауреатом однієї з найпрестижніших літературних нагород у світі – Меморіальної премії Астрід Ліндґрен.
Ця книжка є прикладом для розуміння, що в будь-якій ситуації є можливість самостійно обрати, як реагувати. Справді, після того, як хтось наклав тобі на голову, можна зненавидіти світ і всіх причетних, можна спрямувати всю образу й агресію проти себе, а можна… дослідити ситуацію, залишаючись у межах самоповаги й поваги до інших, і врешті отримати новий досвід (ще й передати його читачам). А головне – розв’язати конфлікт розумно, без бійки й ненависті, природно й невимушено, залишаючись собою і не принижуючи інших. Рівновага й повага, свобода вибору – ось чого вчить ця книга.
«Кріт» може бути хорошим початком (або продовженням) розмови з дитиною про нормальне сприйняття свого тіла, про фізіологічні процеси, які в ньому відбуваються. І просто класною розвагою, бо книжка написана і намальована з відмінним і дуже світлим почуттям гумору. 

 Наконечна Таїсія. Солов’ї з Шаоліня: Поезії.- Івано - Франківськ: Лілея – НВ, 2017.- 64 с.

 Авторка цієї поетичної збірки є буковинка, яка в юному віці стала лауреатом поетичного конкурсу ім. Вадима Коваля ( Чернівці).В цьому ж 2003 році вийшла в світ її перша поетична збірка « Безріччя», яка відкрила юній поетесі дорогу в активне літературне життя Чернівців. Сприяло цьому і середовище на філфаці ЧНУ, де вона навчалась. Молода перекладачка та громадська активістка і художниця вийняла з шухляди свої поетичні тексти, щоб вони ввійшли до збірки 2017 -го року «Солов’ї з Шаоліня». Це вірші різних років. Збірка складається з трьох розділів « Солов’ї емоцій», « Солов’ї шляху», «Солов’ї війни», де з допомогою любовної і філософської лірики молода авторка змальовує свій шлях пошуку самої себе та свого місця у світі. Червоною ниткою поетичного збірника є боротьба молодої людини за особистий вибір. У цю збірку поетеса вклала свою душу, адже писала про особисті переживання, роздуми і сподівання. У книзі між рядками відчувається туга за Україною, адже нині авторка живе і працює в Бельгії, в місті Гент.. Ця поезія є дуже ніжною і жіночною, яку варто прочитати кожному. 

 Сенчик О. Веселка в краплині.( Ошкамелки життя з літ дитячих та юначих).- Чернівці: Місто, 2016 .- 280с.іл.

 Записи автора в цьому художньому творі про дитячі та підліткові літа допоможуть читачеві віднайти чимало веселих дитячих снів, зануритись у проблему, що таке людське щастя, прочитати та пережити разом з автором гіркі слова про людське життя, заглянути у криничку свого минулого і не піддаватись впливу фальшивих цінностей. У цій книзі дитяче переплітається з дорослим життям, яке важко назвати щасливим, а малий хлопчисько стає дорослим уже в дитячому віці. Книга О. Сенчика зумовлює задуматись дорослих про дитячий світ, який існує поряд з ними, про ту « казку» життя, з якою діти мають прийти в дорослий світ, щоб навіть на краю вічності хтось з них міг сказати « Я був щасливий».

 

 Поспішайте ознайомитись з цікавинками нашої бібліотеки, які захоплять не лише маленьких читачів, а й їхніх дорослих батьків та подарують радість від спілкування з книгою.

                                           Підготували : Яловега Роксолана та Галина Мурмилюк.