Культпростір Чернівців. Огляд за місцевою періодикою

 13.11.2017 – 20.11.2017

Актуальна думка:
"Художник малює картину

Рожевими фарбами мрій,
Й велика прозора краплина
Блищить у гущавині вій.
І чим же живе той художник,
Цікаві б було усім знать,
І світ, що у серці у кожнім,
Він прагне усім показать"
Марія Сулименко « Художник»
 
Заслужений художник України Андрій Холоменюк відзначив 60-річний ювілей. Він провів понад 40 персональних виставок. Великі багатометрові полотна на тему козацтва і давніх битв творить лише він в Україні. На них - моменти наших перемог, про які рідко згадують. Детальніше на сторінках періодики.

Будна Надія. «Працюю над дев’ятиметровою картиною» // Молодий буковинець. – 2017. – 16 листопада. №91. – С. 15.

На відкритті «Буковинського листопаду-2017» для чернівчан та гостей міста прозвучали світові прем’єри двох музичних творів у виконанні симфонічного оркестру, хору та солістів. Детальніше на сторінках газети «Чернівці».

Фещук Наталія. Джаз на духовних, музика Вівальді // Чернівці. – 2017. – 16 листопада. №46. – С. 10.

Виповнилося 150 років від дня народження талановитої акторки, мати відомого режисера Леся Курбаса і дружини актора Степана Яновича – Ванди Курбас (Яновичевої). Життя і творчість цієї вродливої жінки вивчала директор Муніципальної бібліотеки ім. А.Добрянського Леся Щербанюк. Детальніше читайте у статті Надії Будної.

Будна Надія. «Сильна жінка трагічної долі» // Молодий буковинець. – 2017. - 17-18 листопада. №92. – С.9.

Минає 200 років від дня народження бургомістра Антона Кохановського. Завдяки йому в Чернівцях збудували водогін та електростанцію, проклали каналізацію, почали їздити трамваї, з’явилося багато визначних споруд.

Будна Надія. Його називали батьком міста // Додаток «Місто. – 2017. – 16 листопада. С. 6.

Історик Михайло Юрій видав два унікальних дослідження «Українська культура: цивілізаційний вимір» та «Ментальність вимір української цивілізації».

Мизак Нестор. Про ментальність українців // Молодий буковинець. – 2017. - 17-18 листопада. №92. – С. 8.

Свою 34-ту поетичну книгу «Зимний мятеж» Тамара Артемівна Севернюк презентувала – для неї вже традиційно – у Муніципальній бібліотеці ім. А. Добрянського. Вийшло цікавіше, ніж про поетесу сказав би професійний літературознавець: болі й радощі, відкриття і втрати – все, як у житті, склалося у своєрідну мозаїку Поетичного Слова Тамари Севернюк. Детальніше читайте на сторінках періодики.

Власна інформація. Поезія Тамари Севернюк не потребує коментарів та роз’яснень // Версії. – 2017. – 16 листопада. №46. – С. 8.

Днями побачило світ четверте число «Буковинського журналу». На його сторінках академік Іван Дзюба розмірковує про небуденну творчість поета і критика з Буковини Миколи Рачука. Детальніше читайте на сторінках періодики.
Лазарук Мирослав. Вижити – значить перемогти // Молодий буковинець. – 2017. - 17-18 листопада. №92. – С. 9.

Джерело фото: http://moezahoplennia.blogspot.com/2016/10/blog-post_12.html

Підготували : Віолетта Мельник та Галина Мурмилюк