Культпростір Чернівців. Огляд за місцевою періодикою

24.11.2017 – 27.11.2017

Актуальна думка:

…Упав мій розпач
на твої огалені рамена
й широкі груди...
…і на твої вродливі руки
… до ніг твоїх струнких,
невтомних …
("Упав мій розпач" М. Івасюк)

Під назвою «Лицар слова» у видавництві «Букрек» побачила світ книга про письменника педагога і науковця Михайла Івасюка. Її було видано до сторіччя від дня народження Михайла Григоровича і презентовано в Чернівецькому національному університеті, де він працював. Спогади та есеї, які увійшли до книги варто прочитати усім, хто небайдужий до української культури.

Фещук Наталія. « Лицар слова» // Чернівці. – 2017. – 23 листопада. № 47. – С. 2.

У Чернівцях у приміщенні головного поштампу погасили нову марку, присвячену 100-річчю від дня народження Михайла Івасюка. Вона щойно вийшла у світ. Її гасили доньки Михайла Григоровича, внуки та правнуки.

Ватаман Діана. Вийшла у світ марка із зображенням Михайла Івасюка // Молодий буковинець. – 2017. – 24-25 листопада . №94. С. 4.

До 100-річчя письменника, науковця, фольклориста і громадського діяча Михайла Івасюка побачило світ чимало публікацій та  світлин,
  що розповідають про  невідомі досі моменти його життя. Пропонуємо вашій увазі одну із них.

Лазарук Ярослав. Маловідомі сторінки про ювіляра // Молодий буковинець. – 2017. – 24-25 листопада . №94. С. 8.

«Якби був живий Шевченко, я би чистив йому черевики», - писав у своєму щоденнику український письменник Михайло Івасюк. "Він  залишив по собі щоденники,
  книжки і добру пам'ять", - розповідають про Михайла Григоровича професор ЧНУ Борис Бунчук та онук Михайло Павлюк.

Будна Надія. «За вихованням батько був «австрійцем» //Молодий буковинець. – 2017. – 23 листопада . №93. С. 14.

У столиці нашого краю 18 листопада проголосили нову, Чернівецьку єпархію УГКЦ і представили її першого епіскопа – 41 річного Йосафата Мощича. На цю подію завітало 150 священників та майже 20 єпископів з усієї України. Прибув також посол Ватикану в Україні – Папський нунцій Клаудіо Гуджеротті.

Фещук Наталія. Патріарх Святослав: «Я великий боржник перед молоддю » // Чернівці. – 2017. – 23 листопада. № 47. – С. 10.

У Чернівцях відбулася прем’єра спектаклю «Фло» - про маловідомі злочини Другої світової війни. «Майже бувальщина військового часу», - так назвав її чернівчанин і автор п’єси Валерій Анохін. Далі читайте про п'єсу та його автора  на сторінках періодики.

Фещук Наталія. Кожен молиться своєму Богу… // Чернівці. – 2017. – 23 листопада. № 47. – С. 10.

Наступна стаття «Молодого буковинця» про Ольгу Кобилянську, яка приїхала з родиною до міста у листопаді 1891 року і прожила у Чернівцях понад піввіку. За цей час вона змінила 13 помешкань, жила за 13 – ма різними адресами. У 1919 - 1920 роках їй навіть довелось замешкати в нотаріальній конторі Миколи Драгомирецького, яка знаходилась на нинішній Центральній площі. Детальніше читайте про це  на сторінках періодики.

Надія Будна. « Я б так бажала малий домочок собі закупити // Місто. – 2017. – 23 листопада. – С. 6.

Проживаючи в Чернівцях художниця Августа Кохановська стала першою ілюстраторкою творів Ольги Кобилянської. Двох відомих жінок поєднували не лише ділові стосунки, а й міцна дружба. Про взаємини письменниці і художниці  читайте у свіжому номері газети «Молодий буковинець».

Будна Надія. Її картини продавали на аукціоні Сотбіс//Молодий буковинець. – 2017. – 24-25 листопада . №94. С. 10.

Щоб вірно, з чистою душею відзначити християнське свято, треба до нього як слід підготуватися. Про те, як мають робити це православні християни розповідає етнолог, доктор історичних наук Олександр Кожолянко. Зі стародавніми традиціями та обрядами зможете детальніше познайомитись на сторінках газети « Час».

Кожолянко Олександр. Пилипівський піст- Різдвяний піст // Чернівці. – 2017. – 23 листопада. № 47. – С. 12.

У передруках збережено стилістику, орфографію і пунктуацію першоджерел.

Джерело фото : http://www.ivasyuk.org.ua/names.php?lang=uk&id=myhajlo_ivasyuk

                                                                                                                                           Підготувала Галина Мурмилюк