НОВІ НАДХОДЖЕННЯ


Сучасники нерідко скаржаться на те, що нинішній темп життя залишає людині обмаль часу на самовдосконалення. Враховуючи цей беззаперечний фактор, автори нових словників та посібників з української мови скористались двома зручними для сучасника формами подачі матеріалу. Перший – це експрес -урок, другий – кишеньковий формат книги. Якщо Ви прагнете збагатити свою мовну культуру, тоді не відкладайте свій похід до Муніципальної, а з книжковими новинками знайомтесь вже сьогодні !
 

Авраменко О. 100 експрес-уроків української: посіб./ Олександр Авраменко. – К.: КНИГОЛАВ, 2016. – 192 с.: іл.

Цей кишеньковий посібник містить 100 експрес-уроків, які допоможуть вам грамотно говорити українською мовою. У ньому зібрані найпоширеніші помилки як у приватному спілкуванні, так і в офіційному. Тож для того, щоб якнайкраще запам’ятати норми української мови та вдосконалити своє мовлення, варто прочитати цей посібничок.

  
 
 
 
Береза Т. Гарна мова – одним словом: словник вишуканої української мови / Т. Береза. – Львів: Апріорі, 2015. – 420 с.

Хто хоче поглибити знання рідної мови, збагатити словниковий запас, правильно розмовляти і писати українською мовою – ця книжка саме для вас. Автор словника опрацював кращі твори української та світової літератури, вибрані уривки з яких слугують ілюстраціями до цього видання.
 
 
 

Береза Т. Слова, що нас збагачують: словник вишуканої української мови / Тарас Береза. – Львів: Апріорі, 2016. – 384 с.
 
 

«Слова,
що нас збагачують» - словник української мови, покликаний відновити з народної свідомості призабуті, «затерті» слова нашої рідної мови. Автор, звертаючись до творів письменників, подає нам вишукані слова з їх різнобарв’ям, показує яка ж прекрасна наша українська мова з її синонімічною розлогістю та величчю. Подані словникові одиниці збагатять словниковий запас кожного читача цієї книжки та заохотять говорити рідною мовою.
 
 
Береза Т. Мова – не калька: словник української мови / Т. Береза, І. Зубрицька, Ю. Зелений. – Львів: Апріорі, 2016. – 664 с.


Сучасний словник «Мова – не калька» розкриває велич і красу рідної мови, звільняє її від суржику та запозичень. Словник містить самобутні українські слова та вислови, поставлені на противагу звичному словниковому запасу сучасних українців. У Словнику опрацьовано понад 20 000 найпроблемніших слів украй потрібних для збагачення мовної культури кожного українця.
Словник призначений для всіх, кому небайдужа доля рідної мови, культури й словесності.
 
 
 
 

Барбара Кассен. Більше однієї мови / Пер. з фр. С. Желдак. – К.: ДУХ І ЛІТЕРА, 2016. – 64 с.

Кожен народжується в мові, якою говорить, проте людство прагне до оволодіння двома і більше мовами. То що ж таке «Рідна» мова? Що відбувається, коли ми вивчаємо іншу мову? Якщо кожна мова описує світ по-своєму, що ж вимальовується коли людина говорить багатьма мовами? Відповіді на всі ці питання ви отримаєте, прочитавши книгу французького філософа Барбари Кассен.


 
Лемко І. Цікавинки укрмови – Львів: Апріорі, 2016 – 180 с.: іл.

У книзі зібрано найцікавіше про мову, окрім цього тут вміщено найкоротший посібник із вивчення української мови. Подано порівняльний аналіз функціонування російської й української мов, українсько-російський етимологічний словник, правильне вживання українських мовних конструкцій, правильне наголошення слів та ін.

Щоб не вагаючись написати те, чи інше складне для Вас слово не лініться заглянути в Муніципальну бібліотеку ім. А. Добрянського та відкрити для себе серію нових кишенькових словничків і посібників, які стануть Вам в нагоді і під час навчання, і під час ділового та приватного спілкування з оточуючими Вас людьми.

Підготували : Яловега Роксолана і Галина Мурмилюк.