Культпростір Чернівців

04.01.12.2018 – 10.01.2018
Актуальна думка:
Різдво – дивовижне свято в усьому світі. Воно приносить тепло і радість у кожну родину. Радість яка триває понад два тисячоліття і пригадує нам Різдво Господнє. Як підготуватися до святкування , щоб нічого незабути. «Погляд» підібрав 12 порад, які можуть кожному стати в пригоді .

Сокіл Віра.Готуємось до Різдва: як діяти,щоб нічого не забути // Погляд. – 2018. –4 січня . №1. – С.8.

За давньою українською народною традицією Свята Вечеря у переддень Різдва збирає за столом усю велику родину. Передріздвяна вечірня трапеза 6 січня пов’язана із безліччю традицій і обрядів. Цього дня люди дотримуються посту, поки не засяє в небі зірка… Далі на сторінках преси.

Узвар, вареники й пампушки – традиційні українські страви на Святвечір // Молодий буковинець. – 2017. –5-6 січня . №2. – С. 6.

Як наші предки - буковинці готувалися до Святвечора та Різдва розповідає журналістка Надія Будна. На Буковині до різдвяних свят готувалися ще від Введення , або Миколая. Довгими зимовими вечорами старші розучували з молодими та дітьми колядки…

Будна Н. Ложку куті підкидали до стелі – на врожай // Молодий буковинець. – 2017. –5-6 січня . №2. – С. 10.

Чернівчанин Володимир Краснов від реставрував найбільшу у світі паломницьку ікону « Святий град Єрусали». Краснов майже 15 років працює завідувачем науково- реставраційного відділу Чернівецького художнього музею. Він подарував друге життя майже 300 старовинним картинам та іконам.

Будна Надія. " Лікував ікону, як хвору людину" // Молодий буковинець. – Місто.- 2017. –4січня . №1. – С. 5.

Чернівчанин Ігор Талалай отримав перший приз на ХVII Міжнародному конкурсі карикатур « Незалежність». Про цю подію читайте на сторінках газети « Погляд».

Шупеня Ольга. Чернівецького карикатуриста відзначили у столиці // Погляд. – 2018. –4 січня . №1. – С.14.

Яким був 2017 рік для українського кіно та яких стрічок чекати у 2018 рці , - розповідає заступник голови « Держкіно» Сергій Неретін.

2018 - го вийдуть фільми, що можуть стати українським « Сам удома» // Погляд. – 2018. –4 січня . №1. – С.14.

У фондах Чернівецького художнього музею зберігається найбільша у світі паломницька ікона. На ній зображено 250 сюжетів із Біблії та святинь Єрусалима. Її розмір становить більше чотирьох метрів.

Будна Н. І Христос , і Божа Матір, і великомученики// Молодий буковинець. – 2017. –5-6 січня . №2. – С. 12

У перший день Різдва розпочинається Коляда - святкові обходи і маскування, що супроводжуються поздоровленнями й побажаннями, висловленими у формі спеціальних величальних пісень – колядок. Колядки входять до багатющої спадщини наших предків, це народна творчість, в якій яскраво відображена наша історія раннього періоду.

Кожелянко О. Різдвяне колядування на Буковині // Час. – 2017. – 4 січня . ч1. – С. 12.

Відомі буковинці розповіли, як святкують Святвечір та Різдво.

Будна Н. « На Різдво ідемо до мами» // Молодий буковинець. – 2017. –5-6 січня . №2. – С. 9.

У передруках збережено стилістику, орфографію і пунктуацію першоджерел.

Джерело фото :https://kolobok.ua/ot-3-do-6/razvitie/ukransk-kolyadki-gotumos-do-svyata-rzdva--2268.html.
 
Підготувала Галина Мурмилюк.