Переможці літературно - мистецьких премій


2017 рік відкрив літературно – мистецькому світу чимало нових імен завдяки існуючим всеукраїнським та  міжнародним преміям. Щоб наші читачі були в курсі останніх подій, які відбуваються в літературно – мистецьких колах краю та світу,   пропонуємо Вашій увазі імена переможців та фіналістів найбільш відомих нагород  та відзнак у культурній сфері.
 
 
 Лауреати Міжнародної премії
ім. О. Кобилянської 2017

 
 
 
 
 
 
 
У грудні 2017 року, після оцінювання літературно - мистецької діяльності краян за поточний рік, було визначено та в конгрес-холі готелю «Буковина» нагороджено лауреатів Міжнародної літературно-мистецької премії імені Ольги Кобилянської.
 
 
Лауреатами премії за 2017 рік стали:

Марія Жиряда - майстер народного ткацтва с.Буківка Герцаївського району;

Олександра Вікул - актриса Ботошанського театру ім.М.Емінеску;

Діна Анепська- актриса Чернівецького драматичного театру ім..Кобилянської;

Манолій Тирон- член Національної спілки художників України.

Переможці отримали спеціальний Диплом лауреата та грошову премію у розмірі 2 тисячі гривень».
 
 
 
 
Мистецька премія
імені Сіді Таль -2017
 
 

Чернівецька обласна мистецька премія імені Сіді Таль цьогоріч була присуджена трьом буковинським діячам культури, яких відзначили за створення творчих акторських робіт, концертних програм, спрямованих на утвердження ідей добра, злагоди та взаєморозуміння.

Премію імені Сіді Таль отримали:


Богдан Братко – актор Чернівецького обласного українського музично-драматичного театру ім. О. Кобилянської, заслужений артист України;

Марія Солтис – артистка заслуженого академічного Буковинського ансамблю пісні і танцю ім. А. Кушніренка Чернівецької обласної філармонії ім. Д. Гнатюка;

Любомира Паранюк – член Президії обласного відділення Всеукраїнського товариства охорони пам’яток історії і культури, член Президії обласного відділення Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Т.Г. Шевченка, заступник голови обласного об’єднання Всеукраїнської спілки естрадних діячів, заслуженому працівнику культури України.
 
                                               
 
 
 
 
 
«Коронація слова – 2017»

МІЖНАРОДНИЙ ЛІТЕРАТУРНИЙ КОНКУРС РОМАНІВ, П’ЄС, КІНОСЦЕНАРЇЇВ, ПІСЕННОЇ ЛІРИКИ ТА ТВОРІВ ДЛЯ ДІТЕЙ

Переможці конкурсу:

РОМАНИ:

І премія - Останній бій Урус- шайтана. Михайлов Віктор. Херсон;
ІI премія – Гессі. Наталія Матолінець. Львів;
ІІІ премія – Нижче. Наталія Матолінець. Київ;

ПРОЗОВІ ТВОРИ ДЛЯ ДІТЕЙ:

І премія - Скарб вікінгів. Олена Терещенко. Чернігів;

КІНОСЦЕНАРІЇ:

І премія - Військовий доктор. Рибачук Віктор. Вінниця;

ІI премія - Ти-космос. Павло Остріков. Красилів;
ІІІ премія - Селфі-мапка. Шаманов Сергій. Одеса;

КІНОСЦЕНАРІЇ ДЛЯ ДІТЕЙ:

Кращий кіносценарій для дітей - Козак і Мольфар. Олена Шульга і Віктор Андрієнко. Київ;
Кращий анімаційний сценарій для дітей – Чугайстер. Яріш Ярослав. Львівська обл.;

П’ЄСИ:

ІІ премія - Під прицілом тиші. Олександр Вітер. Київ;
ІII премія - Громадяни Кале. Коник Єгор. Полтава;

П’ЄСИ ДЛЯ ДІТЕЙ:

І премія Не дуже солодка казка Олександр Вітер Київ.
 
 
 
 
 
 
Міжнародна літературна премія
імені Ісаака Бабеля -2017
 
 


 
Письменниця з Чернівців Маріанна Гончарова стала першою лауреаткою Одеської міжнародної літературної премії імені Ісаака Бабеля за оповідання " Янкель, инклоц ин барабан".
Маріанна Гончарова – українська російськомовна письменниця, авторка гумористичних оповідань. 2014 року була включена журналом «Шо» до списку найкращих українських російськомовних прозаїків.

Премію було засновано 2016 року, її присуджують за оповідання російською мовою. Цьогоріч на конкурс свої твори надіслали 228 авторів з 16 країн світу. Очолив журі російський письменник Андрій Дмитрієв.
 
 
 
Премія
імені Джозефа Конрада-Коженьовського
 
 
 
 
 
Фіналістами стали: Людбко Дереш, Катерина Калитко та Ірина Цілик.


Фіналістів обрало польсько-українське журі у складі Катажини Вензовської, Богдана Задури, Віталія Сича, Євгенія Стасіневича та Ганни Улюри. Українські та закордонні культурні інституції пропонували на номінацію 22 кандидатів. Переможця Літературної премії імені Джозефа Конрада-Коженьовського чекає 3000 євро від Польського Інституту. Крім того переможець отримає можливість піврічного стажування у Польщі в рамках стипендіальної програми Міністра культури і національної спадщини Республіки Польща "GAUDE POLONIA".

Літературна премія імені Джозефа Конрада-Коженьовського була заснована 2007 року, вручається раз на два роки. Цьогоріч її вручать вшосте.

Премія присуджується українському письменникові віком до 40 років, незалежно від місця його проживання( прижиттєво) за прозову україномовну творчість, що порушує актуальні теми, змушує до рефлексії та розширює знання про інші культури. Журі оцінюватиме виключно прозову творчість кандидатів і не враховуватиме здобутки в поезії, драматургії та літературній критиці.
 
 
 
 
 
Премії Книга року ВВС Україна -2017

 


Премію Книга року ВВС-2017 отримала збірка оповідань Катерини Калитко «Земля загублених, або Маленькі страшні казки» від «Видавництва Старого Лева». Це книга про роз’єднаність світу та порозуміння між людьми із різними цінностями та досвідом.
У номінації Дитяча книга року ВВС-2017 перемогла книжка Анни Коршунової «Комп і компанія» від видавництва «Час Майстрів». Книга присвячена щасливому дитинству, вільному від соцмереж та віртуальності.
У рамках Книги року ВВС-2017 проводився Конкурс читацьких рецензій. Цьогоріч перемогу у ньому здобули Яна Грицай за рецензію на книгу Володимира Рафєєнка «Довгі часи» та Леся Космовська за рецензію на книгу Олега Чаклуна «Піраміда Синтії».
 
 
 
Букерівська премія - 2017
 
 


У Великій Британії обрали найкращу художню книжку англомовного світу. 50 тисяч фунтів стерлінгів та звання лауреата Букерівської премії дісталось Джорджу Сондерсу за роман «Лінкольн у бардо».
Джордж Сондерс — 58-річний письменник родом із Техасу. Він став другим американцем (після минулорічного лауреата Пола Бітті), який здобув Букерівську премію. До виходу роману «Лінкольн у бардо» був відомий читачам лише як автор короткої прози.
Книжка вийшла 14 лютого цього року у видавництві Bloomsbury Publishing. Незалежне лондонське видавництво вже не вперше доводить свій нюх на таланти. З-під його крила вийшла серія книг про Гаррі Поттера, що принесла Джоан Ролінґ всесвітнє визнання.
А 1989 року лауреатом Букерівської премії став Кадзуо Ісіґуро за роман «Залишок дня». Цьогоріч Кадзуо Ісіґуро отримав Нобелівську премію з літератури .
 
 

 
Нобелівська премія з літератури -2017
 
 


Нобелівську премію з літератури у 2017 році здобув британський письменник японського походження Кадзуо Ісігуро, «який в своїх романах великої емоційної сили розкрив прірву під нашим ілюзорним почуттям зв’язку зі світом»
Ісігуро народився 8 листопада 1959 року в Японії, але уже через рік його батьки переїхали до Великобританії, тому Кадзуо Ісігуро пише англійською мовою. Літературна кар'єра Ісігуро почалася у 1981 році, а уже в 1983 році його визнали одним з "Найкращих молодих британських письменників".
Серед його найвідоміших творів «Там, де в димці пагорби», « Художник хиткого світу», «Затишок дня».
Роман Ісігуро « Затишок дня», виданий у 1989 році отримав Букерівську премію і був екранізований. Головну роль у цьому фільмі (дворецького Джеймса Стівенса) зіграв відомий актор – Ентоні Хопкінс. Фільм у 1993 - му році завоював вісім номінацій та кінопремію «Оскар». А роман Нобелівського лауреата «Не відпускай мене» журнал Time включив до списку 100 кращих англомовних романів з 1923 до 2005 року. У 2008 році Time заніс Кадзуо Ісігуро до списку 50 найкращих письменників Великобританії 3 1945 року.

Нобелівський комітет Королівської академії наук Швеції переніс урочисте вручення нагороди на 10 грудня - день смерті засновника премії Альфреда Нобеля.
 
 
     
                                           Підготувала Галина Мурмилюк