НОВІ НАДХОДЖЕННЯ. Гармонійний уклін Чернівцям

На початку року фонди доброї бібліотеки поповнилися давно очікуваними «музичними дарунками» – виданнями про знаного свого часу в європейських музичних салонах буковинського композитора Євсевія Мандичевського та його музичні твори з нотами. Їх відкрив, видав і презентував в Чернівцях австрійський музикант і науковець Дітмар Фрізенеггер, який досліджує музичну спадщину нашого міста.

Аби повернути музичні твори тих авторів, які писали у Чернівцях або для Чернівців, і щоби їхні твори можна було виконувати, аби вони звучали, він відкрив серію «Музика в Чернівцях» («Musik in Czernowitz», до фінансування якої долучилася Австрійська служба обмінів (OeAD, керівник п.Андреас Веннінгер). З цієї серії в 2017 році до 160-річчя дня народження талановитого буковинського митця Євсевія Мандичевського, вперше вийшли друком чотири музичних твори, написані для Чернівців

«Кантата з нагоди святкування 50-річного ювілею Вищої православної реальної школи в Чернівцях" (1913). Сюди включено передмову Дітмара Фрізенеггера «Музика в Чернівцях – друге відкриття» про відкриття серії видань музичної спадщини. Ось наскільки тонко науковець відчуває особистість Євсевія Мандичевського і власне працю над кантатою в передньому слові до цього твору «Родинна справа: Євсевій Мандичевський і його «Шкільна кантата»: « Роботу Євсевія Мандичевського над музичними творами для Чернівців супроводжувала, мабуть, багато в чому ностальгія: з одного боку, сум за своїм, якщо дивитися з Відня, доволі далеким рідним містом, з іншого, можливість реалізувати в непересічних творах мрії присвятити своє професійне життя композиторській діяльності. Що ж стосується написання твору для Греко-східної вищої реальної школи ( Griechisch-Orientalische Oberrealschule) рідного міста, то тут додався ще один особистий чинник, оскільки цей навчальний заклад періодично був чимось на кшталт родинної справи Мандичевських: брат Євсевія Мандичевського, костянтин, на час створення кантати був директором школи, а інший брат, Григорій, аж до своєї передчасної смерті 1907 року працював там учителем музики. 1905 року Мандичевський написав для школи вокальний квартет з фортепіано, прем’єра якого відбулася з нагоди вшанування пам’яті Фрідріха Шіллера у виконанні квартету вчителів школи під фортепіанний акомпанемент Григорія Мандичевського». До цього видання включено, власне, партитуру Кантати, визначення джерел текстів, Клавір композитора та опис архівних документів, які були опрацьовані для цього видання.

Окремим виданням вийшов
Клавір "Кантати з нагоди святкування 50-річного ювілею Вищої православної реальної школи в Чернівцях" (1913).

До видання «Сила гармонії» (1882) включено Партитуру, текст та переклади, опис архівних документів до цього твору і вступне слово упорядника Дітмара Фрізенеггера « Гармонійний уклін Чернівцям: Рання кантата Є.Мандичевського «Сила гармонії»: «Кантатою «Сила гармонії», яка вперше виходить друком, тоді ще молодий композитор Євсевій Мандичевський висловив щиру вдячність закладові, де він розпочинав свою музичну освіту: цей твір він написав 1882 року для Спілки сприяння музичному мистецтву на Буковині і був присутній під час її прем’єрного виконання в концерній залі Чернівецької музичної спілки»

 
Окремим виданням вийшов твір для вокального квартету та фортепіано «Стрілець» (1905) . Цей музичний твір на слова Фрідріха Шіллера Мандичевський написав спеціально до відзначення в Чернівцях в греко-східній Вищій реальній школі заходів до 100-річчя смерті великого німецького поета. Він вперше прозвучав у виконанні чоловічого вокального квартету вчителів цієї школи. До цього видання включено Партитуру твору, опис до неї архівних документів і вступне слово автора проекту та упорядника Дітмара Фрізенеггера «Світ великий, все му радо» – Євсевій Мандичевський та його «Стрілець»

В серії «Музика в Чернівцях» видана «Меса До мажор («Таттендорфська меса»). До цього видання включено Партитуру твору, опис архівних документів і передмову «Екуменічний дарунок:«Таттендорфська меса» Євсевія Мандичевського». Твір був написаний в 1886 році, а виконаний на свято Вознесіння Христового 1887 року в маленькому селі Таттендорф на замовлення релігійної спільноти і «Таттендорфська меса» завдячує своєю появою віденському промисловцеві і меценатові Ніколаусу Думбасу, який, як і Євсевій Мандичевський, був «греко-східного» віровизнання…».

Всі видання спадщини Євсевія Мандичевського видано на чотирьох мовах – німецькою, українською, румунською і англійською. Тобто тими мовами, на чиїх культурах він виростав і до яких себе відносив, а англійська – аби і сьогодні весь культурний музичний світ міг ознайомитись і виконати його твори.

В рамках великого музичного проекту «Два дні музики Євсевія Мандичевського у Чернівцях», автором якого є австрійський музикознавець Дітмар Фрізенеггер спільно з Чернівецькою філармонією у вересні минулого року прозвучали всі ці твори визначного композитора в залі філармонії, православній церкві та римо-католицькій базиліці. Так Чернівці повернули Україні та європейському музичному світу свого талановитого композитора.

З  музичними творами  можна познайомитись
 
у фондах Муніципальної бібліотеки ім. А. Добрянського,
 
аби вони звучали в навчальних класах, на великих та малих концертних сценах 
 
Чернівців,
 
для яких написав свої величні музичні твори Євсевій Мандичевський.