НОВІ НАДХОДЖЕННЯ


Шановні читачі сайту доброї бібліотеки, пропонуємо Вам книгу, «Перехресні стежки українського маскулінного дискурсу» Агнешки Матусяк, що подає новий погляд на культуру та літературу.

Перехресні стежки українського маскулінного дискурсу: культура й література ХІХ – ХХІ століть / Агнешка Матусяк (ін.) ; за редакцією А. Матусяк.- Київ : Launus, 2014 .- 368с.

Пропоноване дослідження провокує дискусії на культурно – літературні теми та відкриває новий простір для українських
студій. З допомогою сучасної методології автори прагнуть додати динамічності 
українознавчому науковому дискурсу. В книзі робиться ставка на дослідження гендерних та постколоніальних студій, що мало би в свою чергу пожвавити обговорення україністів навколо нового прочитання української літературної традиції. Тим паче, що автори представляють гендерність, як одну із найпрогресивніших і перспективніших дисциплін у сучасній гуманітаристиці. «Мужчини імперських націй мислять категоріями сили. Мужчини поневолених, але гордих націй, мислять категоріями свободи. А такі, як оце ми, все надіються, що якось воно буде. Не буде. Люди, які пережили критичну масу принижень(і стерпіли), не можуть бути повноцінними громадянами. Фактично я теж неповноцінний громадянин, бо я терплю». Ліна Костенко « Записки українського самошедшого».
 
Агнєшка Матусяк після слів Ліни Костенко продовжує розвивати дану тему: «Століттями чоловік, наче гранітний монумент, перебував поза межами критики, уособлюючи стабільність, раціональність і героїзм, навіть більше – людськість узагалі. Така ситуація ще до другої половини ХХ століття видавалася настільки очевидною, що її безперечність не підлягла жодній дискусії. Як слушно відзначив П’єр Бурд’є, ця привілейована позиція чоловіків змогла в такій непорушній формі дійти до найновіших часів не тільки завдяки тому, що спиралася на непохитну практичну, економічну, правову і політичну базу, а передусім тому, що паралельно її репродукували родина, релігія, освітня система та практично всі державні інституції». В книзі говориться про те, що дана база забезпечувала чоловікам домінуючі позиції та відкривала суспільству лише андроцентричні горизонти. Нині ситуація змінюється. І гендерний підхід дає змогу ревізувати сучасні українські літературні канони. Збагатити літературу привабливим викликом, виявити нові грані та нові інтелектуальні можливості.

В книзі розглядаються теми :

Маскулінність у перебудові ( А. Матусяк, Матеуш Свєтліцкі); Гегемонія чоловіків у пострадянській Україні (Тетяна Бурейчак);Чоловічий погляд на жіноче питання в українській культурі ХІХ століття ( Леонід Ушаков); Між мертвою індустрією та молодою демократією. Постколоніальний діалог із минулим у прозі С. Жадана.( Агнешка Матусяк) та інші.

Якщо Вас зацікавили витяги з книги і дана тема, звертайтеся до Муніципальної бібліотеки А. Добрянського. Дослідження вже знаходиться на полицях книгозбірні.

Підготувала Галина Мурмилюк.