Наші нові надходження

Вівторок, 8 квітня 2014 р.

 

 
Муніципальна бібліотека знову має нагоду потішити читачів новими надходженнями.
Письменник і літературознавець Володимир Даниленко привіз три видання із нової серії “Банкова, 3” (про їхню презентацію детальніше можна почитати в попередньому дописі (http://dobrabiblioteka.cv.ua/ua/news?id=424009).
Науковці з філологічного факультету ЧНУ Богдан Мельничук, Ярослава Мельничук і Лідія Ковалець подарували для бібліотеки збірку спогадів “Професор Василь Лесин” з приємним автографом “з найкращою приязню”.
А альманах “Золота пектораль плюс” (окремий випуск однойменного журналу) для книгозбірні передала Іванна Стеф’юк за дорученням головного редактора Володимира Погорецького.

Щиро вдячні всім дарувальникам! Сподіваємося, ці нові надходження чудово доповнять фонд Анатолія Добрянського і стануть у нагоді студентам, журналістам, дослідникам та іншим нашим читачам.

 

 

 

Тарнавський В. Порцеляновий острів : повісті, оповідання / Валентин Тарнавський ; [упор., післям.: Володимир Даниленко]. – К. : Преса України, 2013. – 416 с. – (Літературна агенція “Банкова, 2”). ISBN 978-966-472-148-3.

До книжки “Порцеляновий острів” Валентина Тарнавського (1951–2008), творчість якого залишила слід в історії української прози 80-х років ХХ століття, увійшли повісті “Дисертація”, “Нуль”, оповідання “Дерево життя”, “Супермен”, “Алібаба” та інші. Це зібрання найкращих творів письменника, які зробили відчутний вплив на естетичні пошуки найбільш глибоких прозаїків-вісімдесятників. Серед недооцінених, загублених, забутих та напівзабутих письменників Тарнавський найбільше заслуговує на повернення до активного обігу. Він був предтечею інформаційної цивілізації. Його творчість органічно поєднала найкращі традиції української та європейської прози кінця минулого століття.

“З усіх вісімдесятників Валентин Тарнавський чи не найзагадковіша постать свого покоління. Він завжди тримався осторонь і перебував у затінку літературного процесу. Хоча його творчість дивує і викликає повагу. Якби українська проза пішла за Валентином Тарнавським, то зайняла б таку нішу в сучасній європейській літературі, яку завдяки Патрику Зюскінду і Бенргарду Шлінку сьогодні займає німецька проза” (Володимир Даниленко).
 

 

Похід через засніжений перевал : українське соціальне оповідання ХХІ століття (2000–2012) / [упор. Володимир Даниленко, післям.: В’ячеслав Шнайдер]. – К. : Преса України, 2013. – 384 с. – (Літературна агенція “Банкова, 2”). ISBN 978-966-472-144-5.

До збірки “Похід через засніжений перевал” увійшли оповідання тридцяти українських авторів ХХІ століття, написані на соціальну тематику.

Всі зібрані оповідання – про головні проблеми, з якими зіштовхнулося українське суспільство після здобуття незалежності: прірву між мільярдерами і народом, корупцію, цинізм та продажність великої буржуазії, роз’єднаність суспільства за мовою і світоглядними цінностями, деградацією села. Та при хаосі й відсутності справжніх національних лідерів у кризових ситуаціях герої більшості оповідань показують благородство, співчуття до болю ближнього, патріотизм та інші найкращі людські якості.

Серед оповідань – відомі майстри короткої прози (зокрема колишня чернівчанка Галина Тарасюк і нинішній сторожинчанин Ярослав Лижник) та невідомі автори з різних куточків України, талановита молодь, яка незабаром буде визначати якість сучасної української літератури.

 

 

13 сучасних українських п’єс / [упор., вст. ст.: Ніна Козачук]. – К. : Преса України, 2013. – 576 с. – (Літературна агенція “Банкова, 2”). ISBN 978-966-472-145-2.

До збірки увійшли драматичні твори сучасних українських авторів, у яких піднімаються духовні, культурні, соціальні проблеми сучасної України. Серед авторів – чернівчанин Володимир Сердюк. Упорядкувала збірку також чернівчанка, літературознавець, кандидат філологічних наук, викладач кафедри української літератури Чернівецького національного університеті імені Юрія Федьковича – Ніна Козачук.

Збірка призначена для директорів театрів, режисерів, акторів, театральних критиків, літературознавців, читачів, які цікавляться сучасною українською драмою і театром. Театрали, у яких виникне бажання поставити п’єсу на сцені (а такий задум, ми впевнені, був одним з основних, коли книга ще тільки створювалася), легко зможуть сконтактувати з авторами п’єс, оскільки тут подані їхні електронні адреси.

“Це ще одна спроба достукатися до свідомості забарикадованого від життя сучасного українського театру. Хочеться сподіватися, що число 13, яке в людській уяві вважається нещасливим, але у стародавніх єгиптян, індіанців майя, китайців мало таємничу силу, хоч трохи наблизить театр до реалій нашого часу, навіть якщо цей театр переживає глибокий системний застій. Нез’ясованим залишається єдине: чому так надовго затримується поява новітнього Курбаса, що впустить життя у затхлий український театр?” (Ніна Козачук).

 

 

Професор Василь Лесин : наука доброчинності : спогади, присвяти, бібліографія / [укл.: Богдан Мельничук, Лідія Ковалець]. – К. : Академвидав, 2014. – 320 с. – (Унікум). ISBN 978-617-572-077-6. ISBN 978-617-572-005-9 (серія).

Книга присвячена видатному українському вченому-літературознавцеві, талановитому педагогові Василеві Лесину (1914–1991), авторові наукових і науково-популярних популярних книг з літературознавства, зокрема відомого всім філологам “Словника літературознавчих термінів” (у співавторстві з Олександром Пулинцем, 1965 р.). Цього року минає 100 років з дня його народження.

Спогадами про вчителя діляться його вихованці, колеги по перу, родичі. Усього авторів – близько півсотні. Розпочинає низку спогадів Дмитро Павличко, який був студентом Лесина. Після споминів подано поетичні присвяти й прощальні слова. Для науковців корисною буде багата бібліографія праць ученого, що обіймає 406 позицій.

Чернівчанам буде цікаво знати, що серія “Унікум”, у якій вийшла книга, також розпочиналася мешканцем цього міста. Першим виданням цієї серії був збірник спогадів про Анатолія Добрянського (під керівництвом Василя Лесина майбутній почесний чернівчанин писав кандидатську дисертацію).

“Усмішка була його зброєю, вона допомагала долати труднощі, що поставали на життєвій дорозі... Саме завдяки Лесинові як літературознавцю та педагогові, Лесинові як людині благородній і трудящій у Чернівецькому університеті витворилася самобутня філологічна школа, суто наукова й ширша, бо те, що було посіяне у людських душах, справді заврунилось, перейшло на молодші покоління і в певному сенсі вже невмируще” (Богдан Мельничук, Лідія Ковалець).
 

 

Золота пектораль плюс : літературний альманах : літературно-мистецький та громадсько-публіцистичний журнал / видання літературно-мистецького об’єднання “Пектораль” ; гол. ред. Володимир Погорецький, редкол.: Михайло Слабошпицький, Тарас Федюк, Євген Баран (заст. гол. ред.) та ін. – 2013. – літо-осінь. – 162 с.

Новий випуск журналу “Золота пектораль”, який видається на Тернопільщині, – це, по суті, спеціальний випуск, означений на обкладинці як літературний альманах. Він має традиційні для журналу розділи “Проза”, “Поезія”, “Есеї”, “Переклад”, “Мистецтво”. Перші три розділи представляють тут близько півсотні авторів, у розділі “Переклад” читач може познайомитися з творчістю чотирьох поетів із Польщі, Росії та Білорусі (у тому числі з перекладами віршів для дітей). У “Мистецтві” можна детальніше пізнати графіку Роксолани Біди.

Про деяких авторів можна знайти інформацію на останніх сторінках альманаху. А чернівчанам буде цікаво знайти серед автури такі пов’язані з нашим містом імена, як Іванна Стеф’юк (коротка проза), Ярослав Волощук (коротка проза), Остап Ножак (переклад з польської) і Сергій Коваль (епіграми й пародії).

Журнал “Золота пектораль” (стара назва – “Пектораль”) – квартальник, виходить з 2008 року. Засновник – письменник, журналіст Володимир Погорецький. Осідок редакції журналу – в містечку Чорткові Тернопільської області, тому “Золоту Пектораль” інколи називають “Кур’єром Кривбасу” Тернопільщини.