«preЧИСТА» – осмислене та освітлене сприймання дійсності

 
Понеділок, 16 лютого 2015 року
 
 
 
У п’ятницю 13 лютого у Муніципальній бібліотеці ім.А.Добрянського, яка активно і плідно співпрацює з представниками мистецького, наукового світу, відбулася презентація каталогу робіт учасників другого трієнале «preЧИСТА». Представила каталог «preЧИСТА-2014» автор ідеї, куратор проекту Світлана Крачило.
 
 
 
Ішлося про історію проекту, про спільне та відмінне між першим та другим трієнале, про учасників, журі, ідеї та перспективи.
 
У Чернівцях працює три трієнале: всеукраїнське трієнале абстрактного мистецтва «ART-AKT», всеукраїнські трієнале «Український фолькмодерн» і «preЧИСТА».
 
Якщо говорити про початкову мотивацію проекту, то виник він спочатку як протест усім підмінам мистецтва і навіть ішов під умовною назвою-гаслом "Антиміс", яку сформулювали Світлана Крачило та журналістка, письменниця Оксана Драчковська. Але на сьогодні проект настільки «виріс», визначився з критеріями, ідеями, етико-естетичними перспективами, здобув своє індивідуальне «обличчя», визначився з головним посланням, цілковито утвердився, що відмовився від будь-яких протестів.
 
Якщо перший трієнале мав на меті донести функціональну роль жінки у покращенні світу, її внутрішню, сутнісно мотивовану спроможність у цьому, то другий вийшов на вже трохи відмінний смисловий виток.
 
Ось що говорить про це куратор проекту: «Цьогорічний проект розглядає очищення як головну метафору сьогодення. Потреба в оновленні, очищенні, чистоті, прозорості, внутрішньому світлі як головних умовах нового майбутнього України виникла в доленосних подіях, які змінюють усіх нас. Проект є ствердженням, що лише внутрішнє очищення всієї нації здатне наблизити обрії Нової України.

preЧИСТА-2014 представляє роботи майстрів, які спрямовують до світла, щирих та правдивих справ і почуттів, надихають на боротьбу з темними проявами в собі і навколо, виховують почуття громадянина, гідного сина чи доньки своєї країни, пробуджують та оспівують красу внутрішньої чистоти Людини».
 
Власне, ці характеристики і можна вважати основними критеріями, за якими відбиралися роботи для участі у «preЧИСТІЙ-2014». Стосовно видів образотворчого мистецтва, то цього разу принципи відбору дещо змінилися. На відміну від першого трієнале, сьогорічне відмовилося від творів прикладного мистецтва. Також умовою другого трієнале була праця митців безпосередньо на проект, тобто всі представлені роботи виконані суто з орієнтацією на основні ідеї проекту. Як зазначила Світлана Крачило, цього разу особливо був відчутним момент єднання авторів – і в роботі для проекту, і в подальшому спілкуванні. Це особливо важливо і знаково саме в актуальний момент нашої історії, оскільки у «preЧИСТІЙ-2014» взяли участь митці із різних регіонів України та із Польщі. А це 62 дорослих художники та 32 учасників-дітей (виставка «Я творю світ» у співпраці з міжнародним проектом «Дороги майстрів та стежинки учнів» – про цей проект ми розповідали раніше на нашому сайті: http://dobrabiblioteka.cv.ua/ua/news?id=459499).
 
Представлені роботи виконані у різних жанрах, серед них є зразки і фігуративного, і абстрактного мистецтва.
 
Каталог відкриває робота, яка не брала участі у трієнале, але її присутність мотивована самим часом. Це графічна картина доцента кафедри журналістики ЧНУ ім. Ю. Федьковича Андрія Гречанюка. Вона має назву «Справджується». Художник виконав її на стіні приміщення, що розташоване в одному із місць дислокації наших військ, які беруть участь в АТО. Андрій поєднав сакральну символіку (давню українську та біблійну) зі словами із Біблії, які у контексті сучасних подій в Україні звучать доцільно і пророче.
 
 
 
Виставка робіт учасників «preЧИСТОЇ-2014» тривала місяць. За цей час були проведені майстер-класи для дітей, прочитала публічну лекцію кандидат мистецтвознавства Світлана Біленкова.
 
 
Усі складові проекту «preЧИСТА» спрямовані на поворотні зміни у свідомості сучасних українців, на ментальну корекцію особистості та нації з допомогою мистецтва, що несе світло, чистоту, гармонію, внутрішню красу, мистецтва, яке містить у собі духовний потенціал минулого та, осмислено сприймаючи і відтворюючи дійсність, формулює своє послання майбутньому.
 
 
Присутні на презентації говорили про те, що проект своєю ідеєю, професійним рівнем учасників вартий того, аби заявити про себе у світі, про те, що «preЧИСТА» може гідно і повноправно репрезентувати на світовій арені культурний рівень України.
 
 
 
 
Текст Інги Кейван