Наші нові надходження

Вівторок, 24 лютого 2015 року
 
 
 
Елеонора Соловей. Біобібліогр. покажч. / [уклад. Е.С. Соловей, бібліогр. ред. Т.О. Патрушева]; НаУКМА. – К.: ДУХ І ЛІТЕРА, 2015. – 56 с. (Серія : "Вчені НаУКМА"). ISBN 978-966-378-372-7

Елеонора Степанівна Соловей належить до тих учених, доробок яких значний не лише за кількісними характеристиками, а й за якістю. Кожна її праця – важлива "цеглинка" у великій споруді філологічної науки. Ті наукові проблеми, у сфері яких працює Елеонора Соловей, охоплюють історію української та російської літератури, теорію літератури і компаративістику. Її праці затребувані, тому вже давно була потреба їхньої систематизації. Отже, поява біобібліографічного покажчика праць українського науковця очікувана і закономірна. Тепер з ним можна ознайомитися у Муніципальній бібліотеці ім.А.Добрянського, якій Елеонора Степанівна подарувала це видання, доповнивши великий перелік презентованих нею книгозбірні вартісних, цінних книг.

 
 
Покажчик вдало структурований, зручний у використанні. В основі побудови хронологічно-алфавітний принцип. Хронологічні межі видання охоплюють період від 1962 року по 2014.
 
Покажчик праць власне Елеонори Соловей ("Хронологічний покажчик праць Е. Соловей") складається з трьох основних підрозділів.
 
Перший – "Опубліковані праці" – містить матеріали Елеонори Соловей, опубліковані у періодичних виданнях, збірниках, окремими виданнями. Рецензії, передмови, післямови відповідно позначені.
 
Значно доповнює уявлення про обсяг роботи науковця підрозділ "Неопубліковані праці" (1962 – 2001). Це опис рукописів та машинописів з приватного архіву літературознавця.
 
Третій розділ "Упорядкування та редагування" містить опис монографій, збірників художніх та наукових текстів, упорядником чи редактором яких була Елеонора Соловей.
 
Окремою частиною подано опис матеріалів про життя та діяльність Елеонори Степанівни – "Література про життя та діяльність Е. Соловей" (1975 – 2013).
 
Завершує видання алфавітний іменний покажчик.
 
Якомога ціліснішому уявленню про постать Елеонори Соловей, про її роль у духовно-інтелектуальному житті сприяє обрамлення покажчика.
 
Відкриває його невеличка передмова, в якій сконденсовано подано інформацію про особливості структури покажчика. Далі можна познайомитися з основними датами життя і діяльності літературознавця.
 
Стаття Володимира Панченка, "Літературознавчі медитації Елеонори Соловей", якою відкривається вже власне покажчик, дає можливість досить детально ознайомитися зі сферою інтересів Е. Соловей, заглибитися у кожен із періодів її діяльності, адже автор розвідки дає їм вичерпну характеристику.
 
Додатком наприкінці видання опубліковано "Слово при врученні премії ім. Василя Стуса Елеонорі Соловей" Михайлини Коцюбинської (13.01.2007). Цей текст надруковано вперше. Його тут подано, очевидно, не лише як ще одне вагоме доповнення до характеристик діяльності літературознавця, а й тому, що для Елеонори Соловей завжди була і залишається знаковою і важливою присутність її старшої подруги і наставниці.
 
Михайлину Коцюбинську Елеонора Степанівна згадує чи не в кожному своєму публічному виступі. Вона упорядкувала книгу "У мерехтінні найдорожчих лиць»: Згадуючи Михайлину Коцюбинську", презентовану у Муніципальній бібліотеці (http://www.dobrabiblioteka.cv.ua/ua/news?id=384275). Їй присвячений спогад "Біле світло абсолюту", вміщений у книзі "Притча про поетів", одна із перших презентацій якої відбулася також у книгозбірні, що носить ім’я Анатолія Добрянського (http://dobrabiblioteka.cv.ua/ua/news?id=454753).
 
Колектив бібліотеки сердечно вітає пані Елеонору з таким гарним виданням, яке повно ілюструє її самовіддану, щиру працю. Бажаємо ще багато ідей та їхнього здійснення. І завжди з нетерпіння чекаємо на Елеонору Соловей вдома – з новими книгами, з теплими, глибокими, мудрими розмовами і просто зі світлою її присутністю.
 
 
 
Матеріал підготувала Інга Кейван