"Книга року" за 2014 рік

Понеділок, 25 травня 2015 року
 
 17 травня чернівчани дізналися переможця обласного конкурсу "Книга року" за 2014 рік. У номінації "Проза" кращою визнана книга Т.А.Севернюк "Щоб пам'ять почула слова..." ("Букрек").

Тамара Артемівна Севернюк — поет-лірик, поет-пісняр, перекладач, публіцист, журналіст. Її творчість широко відома, про неї пишуть українські і зарубіжні критики. Тамара Севернюк – автор багатьох художніх книг.
Її перу належать не лише три десятки книг поезії, а ще й понад сотня найрізноманітніших публікацій: нарисів, інтерв'ю, статей, роздумів, есе, рецензій, а також матеріалів із несподіваними поглядами й оцінками знаних на Буковині журналістів та письменників.

Тамара Артемівна завжди з вдячністю і теплом згадує тих людей, які відіграли в її житті велику роль. До таких особистостей належала і Зіновія Флорівна Пенюк.
Зіновія Флоріанівна Пенюк – український мовознавець, перекладач, педагог. Досліджувала говірки румунської мови на Буковині та Закарпатті. Знала дев'ять мов, через її руки пройшли десятки дисертацій в університеті. Перекладала з румунської, німецької, італійської, французької та польської мов на українську та російську, з української та німецької мов – на румунську.

«Щоб пам'ять почула слова» – книга пам’яті про цю людину, книга-роздум.
Вона доповнена спогадами про Зіновію Пенюк тих, хто з нею працював, товаришував, хто у неї вчився. Серед цих людей – Надія Бабич, Валерія Врублевська, Петро Рихло, Ілля Лучук, Василь Карлащук, Мірча Лютик, Ганна Бучко...

Окремий розділ становлять поезії Тамари Севернюк. Атмосферу роблять відчутнішою і повнішою фотоматеріали, листування, щоденники, автографи.

«Щоб пам'ять почула слова» – це спільний проект муніципальної бібліотеки ім. А.Добрянського. Саме тут 29 січня і відбулася презентація видання: dobrabiblioteka.cv.ua/ua/news
 
Підготувала Лівія Чахлеу