Культпростір Чернівців. Огляд за місцевою періодикою

 
 
29.05.2015 – 07.06.2015

Актуальна думка: "На пам’ять про своїх батьків я створив спеціальний фонд. Вклав туди 25 тисяч доларів, моя тітка дала п’ять тисяч. Нагороджуємо студентів, які найкраще вивчили українську культуру, мову, літературу, відправляємо їх за кошти фонду до України. Українська держава також повинна мати програму підтримки своїх письменників, поетів, художників... На жаль, багато українських добродійників – це просто круті олігархи, яких цікавлять тільки гроші. Американські олігархи також були страшними бандитами, а стали великими меценаитами. Бо хотіли, щоб люди про них гарно думали, щоб їхні діти росли в нормальній країні. Тому почали відкривати музеї та університети, давати гроші на науку, культуру" (професор Майкл Найдан, "Молодий буковинець", 2015, 4 червня, № 45, с. 13).

 
 
 
5 червня у дворику ратуші відкрилася фотовиставка під назвою "Війна в об’єктиві". Представлені на ній роботи висвітлюють відрядження чернівецьких журналістів на фронт.
Фотовиставка "Війна в об’єктиві" // Чернівці. – 2015. – 4 черв. № 23. – С. 7.
 
 
31 травня відбувся вже традиційний щорічний молодіжний етнодуховний фестиваль "Обнова-фест". Цього року фестиваль зібрав багато учасників та гостей.
"Можливо, така увага чернівчан до фестивалю була викликана ще й тим, що торік "Обнова-фест" не проводилася. Тоді, через напружену ситуацію в країні, дійство було перенесено на серпень. Однак якраз у ті дні всю чернівецьку "Обнову" спіткало велике горе: в автокатастрофі загинув один з організаторів фестивалю, багаторічний духовний наставник чернівецького товариства "Обнова" отець Дмитро Винник разом з дружиною Іриною. [...]. Нинішня "Обнова-фест" була присвячена пам’яті всіх українських героїв та 150-річчю від дня народження митрополита Андрея Шептицького".
Фещук Наталія. На "Обнові" розбирали зброю та продавали портрети Яроша // Чернівці. – 2015. – 4 черв. № 23. – С. 11.
Хорошун Юлія, Маріянчук Яна, Шупеня Ольга. Обнова-2015:було спекотно і видовищно // Погляд. – 2015. – 4 черв. № 23. – С. 12-13.
Букатюк Уляна. "Обновилися" напередодні літа // Буковина. – 2015. – 5 черв. № 23. – С. 1.


Брати Назарій та Дмитро Яремчуки вже протягом місяця перебувають у європейському турне "Моя Україна – велика родина", який організовано на прохання і за запрошенням європейської української громади. Частину зібраних під час концертів коштів планують передати на потреби поранених солдатів. З братами-співаками спілкувалася журналістка "Молодого буковинця" Валерія Чорней.
Чорней Валерія. "Нам як ніколи потрібна українська пісня" // Молодий буковинець. – 2015. – 4 черв. № 45. – С. 11.
 
 
Ще одне цікаве інтерв’ю можна прочитати на сторінках "Молодого буковинця" – американцем з галицьким корінням Майклом Найданом. Він заслужений професор українських студій державного університету штату Пенсільванія. Майкл Найдан популяризує українську літературу у світі, перекладаючи її англійською.
"Хоча моїм основним фахом була російська література. Та під час навчання в докторантурі університету я захотів скласти іспит з української поезії. Почав читати "шестидесятників" та "розстріляне відродження". Із часом зайнявся українськими перекладами, бо в Америці мало хто це робив".
"Найпопулярніша книга у Штатах – "Кобзар" Шевченка, до якого я написав передмову. Також американські студенти дуже люблять Андруховича. Один розділ "Перверзії" можна прочитати в Інтернеті безкоштовно. Я переклав його ямайським варіантом англійської мови, який цікаво звучить".
"Нині маємо курс української літератури, який відвідують 80 студентів. Ви будете здивовані, але половина – з Азії: Китаю. Південної Кореї. Деякі студенти українського походження. Хтось має дідуся-бабусю з України і хоче вивчити їхню рідну мову, цікавиться культурою. Студенти кажуть, що наші студії зробили їх українськими патріотами...".

Будна Надія. "Формую в США українську "мафію" // Молодий буковинець. – 2015. – 4 черв. № 45. – С. 13.
 
 
Видавництво "Букрек" разом з Лесею Воронюк здійснили новий книжковий проект для дітей – видано і днями презентовано перший національний комікс "Українські супергерої".
Чорней Валерія. Комікс про українських супергероїв // Молодий буковинець. – 2015. – 5-6 черв. № 46. – С. 8.
 
 
У Центрі культури "Вернісаж" можна познайомитися з роботами випускників Чернівецької художньої школи імені Миколи Івасюка. Там відкрилася ювілейна, 40-ва, виставка творів молодих митців.
Чорней Валерія. Виставка випускників художньої школи // Молодий буковинець. – 2015. – 5-6 черв. № 46. – С. 8.
 
 
З нагоди Міжнародного дня захисту дітей вихованці Чернівецької музичної школи №2 дали концерт, який відбувся під відкритим небом, на вулиці Ольги Кобилянської.
"...у нас такі надзвичайні діти – які вміють працювати, які віддані обраній справі, які люблять цей світ і життя таким, яким воно є, тут і зараз. Вони насправді наше майбутнє, яке ми , дорослі, маємо оберігати і дбайливо доглядати. А ще – ми маємо вчитися у наших дітей наполегливості у праці та впевненості у правильності нашого вибору. Адже музика почасти – це голос нашого серця, вона говорить тоді, коли бракне слів".
Полянко Галина. Концерт на вулиці Кобилянської // Буковина. – 2015. – 5 черв. № 23. – С. 2.
 
 
У "Буковині" можна прочитати зворушливу і цікаву розповідь про чернівчанина, фанатично відданого своїй інженерній справі, фотографа, мандрівника, позаштатного кореспондента "Радянської Буковини", справжнього інтелігента, життєлюба Германа Молоткіна. Герману Петровичу цими днями виповнилося 90 років. Оптимізм і сила духу цього чоловіка можуть служити прикладом для багатьох. Раніше на нашому сайті можна було познайомитися з його працею, присвяченою чернівецькому телеграфу: dobrabiblioteka.cv.ua/ua/news
Новак Марія. Три пристрасті Германа Молоткіна // Буковина. – 2015. – 5 черв. № 23. – С. 7.
 
 
7 червня у костелі "Найсвятішого Серця Ісуса" відбувся благодійний концерт, ініційований молодими музикантами – скрипалькою Юлією Чампелою та гітаристом Ярославом Гамалем. Кошти, зібрані під час концерту, підуть на відновлення храму.
На концерті у костелі "Серце Ісуса" збирали кошти на відновлення храму // Молодий буковинець. – 2015. – 7 черв. – http://molbuk.ua/chernovtsy_news/92893-na-koncerti-u-kosteli-serce-isusa-zbyraly-koshty-na-vidnovlennya-khramu-foto.html
 
 
 
У передруках збережено стилістику, орфографію і пунктуацію першоджерел.
Джерело фото – http://molbuk.ua/chernovtsy_news/92893-na-koncerti-u-kosteli-serce-isusa-zbyraly-koshty-na-vidnovlennya-khramu-foto.html