Культпростір Чернівців. Огляд за місцевою періодикою

31.10.2014 – 7.11.2014

Актуальна думка: "Спочатку ця історія розпочиналася, як маленький протест нас, авторів [...] Ми відчували, що починаємо жити у країні, яку ніхто не любить, у якій ніхто не хоче жити і ніхто не хоче, щоб їхні діти тут залишалися. Ми не могли із цим змиритися. Ми вирішили показати історію людей, котрі опиралися, історію про кобзарів, їхню пісню, їхню славу та силу. Тоді ми навіть не могли уявити, наскільки це буде актуально, коли стрічка вийде у прокат" (Санін Олесь, "Молодий буковинець", № 109, 6.11 2014 ).

 
У Чернівцях діє унікальний театр, який діє при Центрі культури, творчості та дозвілля чернівецьких вчителів. Це аматорський театр оперети, який днями відзначив 45-ліття своєї творчої діяльності, виступивши зі святковим концертом "Віват, оперето!". Підсумком цього періоду роботи є постановка сорока оперет як світової, так і вітчизняної класики.
 
Колектив театру – приклад справжнього ентузіазму. Вони люблять те, що роблять, перебуваючи цілковито на власному утриманні. І коли існування театру опинилося під загрозою, всі учасники об’єдналися, аби відстояти те, у що вклали свої сили, свій творчий потенціал, свою любов представники не одного покоління.
 
Бабух Василь. Віват, оперето! // Чернівці. – 2014. – 6 листоп. № 45. – С. 4.
 
 
З 28 жовтня по 1 листопада у Чернівцях проходив цьогорічний XVII Всеукраїнський турнір юних математиків імені професора Михайла Ядренка, в якому взяла участь 21 команда з 14 областей України. Усі учасники турніру засвідчили, що в Україні підростає прекрасне нове покоління інтелектуалів. Гарно проявили себе й юні чернівецькі математики.
 
"Загалом юні математики з Чернівців, на думку журі турніру, мають гарні наукові перспективи. Тому є підстави сподіватися, що невдовзі своїми здобутками вони прославляють рідне місто не лише на теренах України".
 
Ясен Оксана. І срібло, і бронза, і перспективи // Чернівці. – 2014. – 6 листоп. № 45. – С. 4.
 
Бєлова Ірина. Чернівецькі піфагори прославили місто // Погляд. – 2014. – 6 листоп. № 45. – С. 9.
 
 
Камерний оркестр Павла Чоботова 2 листопада у філармонії у рамках фестивалю "Буковинський листопад" представив шанувальникам вишуканого музичного мистецтва найкращі зразки класичної музики ХХ століття. Прозвучали твори Ігоря Шамо, Бенджаміна Бріттена, Арнольда Шенберга.
 
"Проста симфонія Бенджаміна Бріттена складається з чотирьох частин [...] Структура твору нагадує класичну англійську комедію і після прослуховування складається враження: якби Шекспір чи Діккенс писали музику – це був би Бріттен".
 
Козлов Руслан. Музика від Англії до Відня // Версії. – 2014. – 6 листоп.–12 листоп. № 45. – С. 15.
 
 
Безперечно, найбільш яскравою культурною подією цього тижня у Чернівцях став передпрем’єрний показ епічної драми "Поводир" режисера Олеся Саніна, який відбувся 4 листопада у відомому своєю традицією популяризації українського кінематографу кінотеатрі "Чернівці".
 
Чорней Валерія. Історія, людей, котрі не змирилися // Молодий буковинець. – 2014. – 6 листоп. № 109. – С. 13.
 
Китайгородська Віра. "Грім, що оновлює душу" // Карачко Степан. Буковинському вічу – 96 років // Буковинське віче. – 2014. – 6 листоп. № 46. – С. 4.


Чернівецький поштамт один із найстаріших в Україні. 31 жовтня йому виповнилося 125 років. Споруду, де розташовується поштамт, було збудовано для поштово-телеграфного відомства Буковини за проектом архітектора Фрідріха Зеца. Споруда милує око своєю вишуканою архітектурною стилістикою, приємно вражає ідеальним поєднанням естетики з практичним призначенням.
 
"Про відкриття поштамту писали тоді всі місцеві газети: "Новий будинок пошти і телеграфу вже закінчено. Це, безперечно, є найкращий будинок у Чернівцях, збудований відповідно до свого призначення".
 
"Укрпошта" випустила ювілейну марку "125 років Чернівецькому поштамту". Також у "рамках урочистостей до ювілею поштамту нагороджено переможців регіональної філателістичної виставки "Буковина-філексп-2014", на якій представлено понад 60 колекцій різних філателістичних напрямків".
 
Чернівецький поштамт відзначив свій ювілей // Доба. – 2014. – 6 листоп. № 43. – С. 2.
 
 
3 листопада Буковина відзначала важливу державотворчу дату – день Буковинського віча.
 
Карачко Степан. Буковинському вічу – 96 років // Буковинське віче. – 2014. – 6 листоп. № 46. – С. 1.
 
 
На філологічному факультеті ЧНУ ім. Ю. Федьковича відбулася презентація книги молодої письменниці Іванни Стеф’юк "За руку з гостем". Це збірка малої прози. Представив книгу та авторку студентам професор, завідувач кафедри української літератури Володимир Антофійчук.
 
Іванна Стеф’юк про свою прозу, про власний підхід до творчості: "Я з країв Марка Черемшини, де дуже багато діалектів, які ефективно пришвидшили процес зародження і становлення української літературної мови [...]. Пишу на гірську тематику і не тільки. Але в основному це гуцульська новелістика. У горах час іде неквапливо. Виросла на слові Черемшини. Чимало почерпнула у літературній студії ім. Степана Будного при університеті. [...]. Зрозуміла: треба мати власні погляд, почерк, думку".
 
Джуран Василь. Філологи мандрували "За руку з гостем" // Буковинське віче. – 2014. – 6 листоп. № 46. – С. 4.
 
Мельничук Ярослава. "За руку з гостем" – це книга новел молодої чернівецької письменниці Іванни Стеф’юк // Буковина. – 2014. – 7 листоп. № 67. – С. 5.
 
 
До Дня української писемності в Художньому музеї відкрито виставку "Скарби писемності".
 
"Стараннями художника Ореста Криворучка та Івана Балана відвідувачі виставки можуть побачити екслібриси – мальовані від руки книжні знаки, та іншу графіку, присвячену темі писемності. Пристрасний збирач старожитностей Іван Снігур вразив колекцією старих, але чудом збережених фото, календарів, підручників, посібників, документів кінця XIX століття, які існують чи не в єдиному екземплярі. Прикрасою виставки стало старовинне шкільне приладдя та портрети сподвижників розвитку української мови, в більшості виконані невідомими художниками".
 
Шевчук Наталія. За вісім прогулів учня виганяли зі школи... // Молодий буковинець. – 2014. – 7-8 листоп. № 110. – С. 9.
 
 
60 років тому Чернівецькому музично-драматичному театрові було присвоєне ім’я Ольги Кобилянської. Валерія Чорней прослідкувала історію постановок за творами буковинської письменниці від 40-х років ХХ століття до сьогодення.
 
Чорней Валерія. Твори Кобилянської зробили славу нашому театру // Молодий буковинець. – 2014. – 7-8 листоп. № 110. – С. 10.


У передруках збережено стилістику, орфографію і пунктуацію першоджерел.
Джерело фото – http://molbuk.ua/chernovtsy_news/81282-film-yakyy-rozryvaye-serce-chernivchany-pro-premyeru-povodyrya.html